Elfogadta a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretének módosítását - tájékoztatta a jó hírről Rákossy Balázs kedden az MTI-t. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a módosított idei pályázati menetrend kapcsán most azt jelezte: 74 milliárddal 902,48 milliárd forintra emelkedett az év végéig megnyíló gazdaságfejlesztési pályázatok keretösszege. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az őszi-téli periódus intenzív lesz, hiszen mintegy 30 pályázati felhívás jelenik még meg közel 400 milliárd forintos keretösszeggel a GINOP-ban.

Az, hogy a kormány végre elfogadta a GINOP módosított idei pályázati meghirdetési menetrendjét, mindenképpen jó hír, erre ugyanis már több hónapja vártak a gazdaságfejlesztés területén érdekelt szereplők. Az idei eddigi egyetlen hivatalos GINOP-menetrendet ugyanis még március végén fogadták el (750 milliárd forintos teljes meghirdetési keretösszeggel), de menetközben jól látszott, hogy azt az élet már alapjaiban felülírta. Már nyáron jött hivatalos jelzés, hogy a télre előrevetített K+F-pályázatokat augusztusra előrehozzák, illetve a GINOP 8-as prioritásához tartozó pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó pályázatok (és hitel+támogatás alapú kombinált termékek) átcsúsznak majd 2016-ra. Idén csak a pénzügyi közvetítők kiválasztásával kapcsolatos felhívások tudnak megjelenni, ahogy az ebből az interjúnkból is kiderült.

A K+FI pályázatok előbbre hozását, illetve a pénzügyi eszközökkel kapcsolatos pályázatok 2016-ra csúszását most Rákossy Balázs is megerősítette a közleményben, illetve azt is, hogy a most még futó, eddigi 10+10 milliárd forintos keretösszegű feldolgozóipari kapacitásbővítő pályázat (A GINOP 1.2.2.-15) keretösszegét 10+30 milliárd forintra emelik. A tényleges keretemelés a Szabad Vállalkozási Zónákbeli fejlesztésekre vonatkozó alprogramra érvényes, ugyanis a másik, SZVZ-n kívüli fejlesztéseket támogató alprogramot már augusztus végén fel kellett függeszteni potenciális keretkimerülés miatt.


A GINOP átgyúrt éves fejlesztési kerete alapján nagyon valószínű, hogy az újabb három K+F+I pályázat is rövidesen meg tud jelenni, mint ahogy azt egy tegnapi konferencián Pálinkás József be is harangozta. Rákossy jelzése szerint ezzel (a K+F+I pályázatok megjelentetésének előrehozásával) a piaci igényekhez is igazodnak, amelyek egyúttal nagyban segítik a jövő évi uniós források kifizetésének felgyorsítását is.

A GINOP ÉFK átgyúrásával egyébként ennek a célnak is meg kellett felelni, ugyanis a 1263/2015-ös kormányhatározat azt is világosan előírta, hogy a népszerűbb pályázatokat előbbre kell hozni, illetve meg kell emelni a meghirdetési keretösszegét. A cél emögött nyilvánvalóan az, hogy a régi EU-ciklus kifutásával (amelyből már csak idén lehet kifizetéseket teljesíteni) ne essen le túlságosan a 2016-os uniós támogatáskifizetés.

Az MNB friss inflációs jelentése szerint idén a GDP 5,5-6%-át teheti ki a nettó EU-transzfer, de ez jövőre jócskán visszaeshet 3% körülre, mivel 2016-tól már csak az új EU-ciklus terhére lehet kifizetni pénzeket, de alig jelentek még meg idén az új ciklushoz tartozó pályázatok. A GINOP megemelt idei pályázati kerete tehát ezen aggodalmakat is enyhíteni hivatott.

Az MTI beszámolója szerint az államtitkár azt is elmondta: a tavaly ősszel megnyitott népszerű, mikro-, kis-és középvállalkozásoknak (kkv) szóló, termelési kapacitásbővítő típusú felhívás (GINOP 1.2.1-14) kerete 34 milliárd forintra emelkedik. Ez az államtitkár szerint biztosítja, hogy minden, formailag és tartalmilag megfelelő projektnek megítélhető legyen a támogatás.

Rákossy Balázs emlékeztetett: a GINOP keretében eddig 22 pályázati felhívás jelent meg, amelyek elérhető forráskerete 541 milliárd forint. Így tehát a bevezetőben jelzett 902,5 milliárd forinthoz még 361 milliárd forintnyi pályázati keret "hiányzik".

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a kormány korábbi döntése értelében 2017 június végéig a GINOP kapcsán is a teljes keretösszeg, vagyis a 2700 milliárd forint kapcsán közzéteszik majd a felhívásokat, azaz elérhető válik a teljes keretösszeg.

 

Forrás: www.portfolio.hu


 

Partnereink

hix logo

BiYo product Logo

ferro pharma logo

dibusz logo

Dibusz Kft.

zöld út logo 01

 

 

 

 

pályzatírás

 

okotermek web okotermek.hu