Az Európai Bizottság megindította az április 15. után benyújtott magyar fejlesztési számlák kifizetését, és bár az intézményrendszeri átalakítás brüsszeli vizsgálata még nem fejeződött be, a jelek szerint az EB rövid időn belül elfogadhatja azt, így hamarosan aláírható lesz a partnerségi megállapodás - közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára hétfőn.

 

Csepreghy Nándor megerősítette a vs.hu értesülését, miszerint: "az elmúlt napokban összesen 25,8 milliárd forintnyi számlát egyenlített ki az EB".

A helyettes államtitkár megjegyezte: "lényegében az a hír, hogy nincs hír". Hangsúlyozta, hogy a kormány már korábban is leszögezte, hogy  nem álltak le az utalások.

Volt ugyan egy intézményrendszeri átalakítás, ez azonban a gazdasági szereplőktől érkező kritikákra reagált, amelyeket a pályázók az elmúlt hét év, az előző uniós költségvetési ciklus gyakorlatáról fogalmaztak meg. Ezért döntött úgy a kormány, hogy megváltoztatja a pályáztatás rendszerét - tette hozzá. Csepreghy Nándor megjegyezte, hogy a módosítások kézzel fogható jelei már az ősszel induló pályázatoknál láthatóak lesznek.

Az Európai Bizottság azt kérte, hogy amíg Brüsszelben ellenőrzik az új rendszert addig Magyarország ne küldjön új számlákat, ezt azonban most feloldotta az EU bizottsága - mondta a helyettes államtitkár. Így elkezdődtek  az április 15-dikét követően benyújtott számlák kifizetése, több operatív programban is.

A helyettes államtitkár példaként említette a Környezet és Energia Operatív Programokat, továbbá a Regionális Operatív Programokat, valamint a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programokat illetve a Gazdasági Fejlesztési Programot. Ezen programok esetében érkezett pénz Brüsszelből, vagyis a kifizetések folyamatosak. A tények cáfolják azokat, akik úgy vélekedtek, hogy az intézményi rendszer átalakítása árt országnak, mert leállítja a Brüsszeli kifizetéseket - közölte.

Jelezte ugyanakkor, hogy az intézményrendszeri átalakítás brüsszeli vizsgálata még nem fejeződött be, de a mostani brüsszeli jelzés mindenképpen előremutató. "Mi azt gondoljuk, hogy mindez azt jelenti: rövid időn belül várható a rendszer átalakításának végleges elfogadása". Mindez pedig azt is jelenti, hogy napokon vagy heteken belül aláírható lesz Brüsszellel az a partnerségi megállapodás, amely a következő hét év forrás-felhasználását rögzíti, azt, hogy milyen célokra használható fel a rendelkezésre álló keretösszeg. Ez összességében - a mezőgazdasági forrásokkal együtt - mintegy 10 500 milliárd forint - emlékeztetett.

Forrás:http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek


 

Partnereink

hix logo

BiYo product Logo

ferro pharma logo

dibusz logo

Dibusz Kft.

zöld út logo 01

 

 

 

 

pályzatírás

 

okotermek web okotermek.hu