Több mint 1100 milliárd forintos uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) meghatározott öt nemzeti fejlesztési prioritásra - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára Nyíregyházán, az 5. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap alkalmából tartott konferencián (2014. június 27).

 

Nemcsok Dénes az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség által szervezett fórumon elmondta, a 2014 és 2020 közötti program öt fő területe az alkalmazkodás a klímaváltozás hatásaihoz, a települési vízellátás, szennyvízelvezetés- és tisztítás, a hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztések, a természetvédelmi és élővilági fejlesztések, valamint az energiahatékonyság fejlesztése és megújuló energiaforrások alkalmazása lesz.

A tárca arra törekszik, hogy minél magasabb támogatási aránnyal tudja adni ezeket a fejlesztési pénzeket - ismertette Nemcsok Dénes. A helyettes államtitkár elmondta, a struktúra nagyban hasonlít a régi pályázati rendszerre, a környezet és energiahatékonyságra szánt pénzek felosztása viszont azt eredményezi, hogy jóval komplexebb szemléletben és fejlesztésekben lehet gondolkodniuk majd a pályázóknak. Lehet például olyan projekteket indítani, ahol egy adott épület energetikai felújítása mellett a megújuló energiaforrások beépítésére és használatára is lehetőség nyílik ugyanabban a beruházásban - jelezte Nemcsok Dénes.

Közlése szerint ebből a programból az önkormányzatok a korábbi kiíráshoz képest kissé kiszorultak, a helyhatóságok cégei a 2014-2020 közötti időszakban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretin belül nyújthatják be pályázataikat. Az NFM korábban közölte, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban Magyarország a strukturális alapokból és a kohéziós alapból a hazai társfinanszírozással együtt 7480 milliárd forintot használhat majd fel.

A hét program közül a GINOP mintegy 2720 milliárd, a Terület- és Településfejlesztési Operatív program (TOP) mintegy 1160 milliárd, az Integrált Közlekedésfejlesztés Operatív Program (KOP) kerete 1034 milliárd, a KEHOP mintegy 1120 milliárd, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 885 milliárd, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) csaknem 300 milliárd, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pedig mintegy 270 milliárd forint fejlesztési forrást tartalmaz.

Forrás:http://www.kormany.hu/hu


 

Partnereink

hix logo

BiYo product Logo

ferro pharma logo

dibusz logo

Dibusz Kft.

zöld út logo 01

 

 

 

 

pályzatírás

 

okotermek web okotermek.hu