22,6 százalékkal nőttek a beruházások az idei első negyedévben a tavalyihoz képest – közölte a KSH. A beruházások kétharmada EU-s pénzből, egyharmada piaci alapon valósult meg, jellemzően az autóiparban. A részletek:

  • A gép- és berendezés beruházások 25,2, az építési beruházások 20,2 százalékkal emelkedtek. (E nagyarányú növekedés egy alacsony bázis mellett következett be: 2013 I. negyedévében 8,7 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest.).
  • A szállítás, raktározás területén nőttek a legdinamikusabban a beruházások, 64,6 százalékkal. A jelentős bővüléshez elsősorban a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok bővítése, valamint a vasútépítések, felújítások, alsóbbrendű útvonalak és egyéb útépítések járultak hozzá.
  • A beruházások egyharmadát adó feldolgozóipar 27,6 százalékos növekedése elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok (gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása, textília, bőrtermékek, számítógép, elektronikai optikai termékek gyártása) beruházásainak köszönhető. Az alágak közül számottevően nőttek még a beruházások az élelmiszeriparban és az egyéb feldolgozóipar területén.
  • Jelentősen nőttek a beruházások a lízinget is tartalmazó adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (57,7 százalék), az egyéb szolgáltatás (28,7 százalék) és az információ és kommunikáció (24,2 százalék) nemzetgazdasági ágakban.
  • A humán-egészségügyi, szociális ellátás ágban 34,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene - az alacsony bázis mellett - az egészségügyi járműpark bővítését követően. Számottevő a bővülés az energiaipari (21,5 százalék), a mezőgazdasági (18,5 százalék) és az építőipari (14,2 százalék) beruházásokban.
  • Csökkentek a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (5,4 százalék), a kereskedelem, gépjárműjavítás (2,8 százalék) és az ingatlanügyletek (0,9 százalék) nemzetgazdasági ágakban.
  • Forrás:http://index.hu/gazdasag

 

Partnereink

hix logo

BiYo product Logo

ferro pharma logo

dibusz logo

Dibusz Kft.

zöld út logo 01

 

 

 

 

pályzatírás

 

okotermek web okotermek.hu